Een ‘alleskunner’ die mensen laat excelleren

Op 31-jarige leeftijd werd ik directeur van een snel groeiende organisatie in arbeidsbemiddeling; het bleek een carrièrestap van betekenis. De organisatie had behoefte aan een alleskunner, en die jas bleek mij goed te  passen. Ik maakte er ‘alles’ mee: van explosieve groei tot crisis en van optimalisatie tot reorganisatie. De uitdagingen en frustraties van gewenste gedragsverandering waren mijn deel, overigens ook nieuwe inzichten en eerste successen.  Dat smaakte naar meer!

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt; tot op de dag van vandaag wil ik doorgronden waarom medewerkers doen wat ze (niet) doen in tijden van verandering. Wat nodig is om teams te laten excelleren. Door de jaren groeide daarbij mijn persoonlijke overtuiging: ‘door positieve beïnvloeding van gewenst gedrag kan het volle potentieel van medewerkers worden benut’.

Van visie tot eindresultaat

Als leidinggevende ben ik inmiddels als een vis in het water op het snijvlak van leiderschap, psychologie en gedrag. Mijn deels technische achtergrond geeft me bovendien extra grip op complexe verandering waarin ICT en processen een rol spelen. Zo spreek ik de taal van de expert én die van de bestuurder en manager en kan ik beide werelden constructief met elkaar verbinden.

Ik stippel een concrete routekaart uit die vanaf de visie van de leidinggevende via processen, ict-systemen en gedragsveranderingen leidt tot een vruchtbaar eindresultaat. Daarbij breng ik alle lagen van de organisatie met elkaar in contact, neem eventuele hobbels weg en zorg gedurende het gehele proces voor een optimale afstemming en communicatie. Leiderschap, stakeholdermanagement en multidisciplinaire aanpak zijn hierbij sleutelwoorden.

Veranderen terwijl de winkel open is

Mijn missie is organisaties en mensen helpen waardevol te zijn voor hun omgeving; ‘samen – verantwoord(elijk) – leven’. Eenmaal aan boord,  betekent dit dat ik organisaties onvoorwaardelijk bijsta bij het tot stand brengen van een positieve gedragsverandering ‘terwijl de winkel open is’. Dat doe ik met volle energie, en respect voor de eigenheid van organisaties en personen. Gaandeweg creëren we een werkomgeving waarin werknemers kunnen en willen excelleren.

Werkervaring

Ik heb vele ondernemers, organisaties, management- en directieteams bijgestaan bij ingrijpende verandertrajecten. Dat deed ik ad interim als algemeen directeur, technisch directeur, programmamanager, projectleider, consultant en trainer-coach. De vraag en de situatie zijn daarin steeds leidend. Sectoren waren onder andere zakelijke dienstverlening, (ict)techniek, energie en zorg.

Daarnaast geef ik als spreker mijn kennis graag door aan directies, managementteams, ondernemers en netwerkorganisaties.

Als certified partner ben ik verbonden aan ADRIBA, het kenniscentrum voor gedragswetenschappen van de VU.
Sinds 2014 ben ik redactielid van Tijdschrift Positieve Psychologie

Klanten en partners

Ik heb gewerkt voor, of werk samen met ADRIBA, Alfam (ABN AMRO), B-street, Conclusion, Continu, Delta Zeeland, Dencom, Effectory, Feadship – Koninklijke De Vries Scheepsbouw, Growtivity, Hogeschool Utrecht, ImProvic, Ivv Online, Leeuwendaal, LuchtVerkeersleiding Nederland (LVNL), Mind and Health, ORIS, Picturae, GGZ Rivierduinen, Royal Flora Holland, Schiphol Group, Shanks groep – Icova, Staffing Associates, Stedin, Trustan bouw, Twynstra Gudde, Vitae – Experis (Manpowergroup). En nog vele anderen.

“Ik heb Erik leren kennen als een warme en innemende persoonlijkheid die met zijn enthousiasme en open vizier gerichte vragen kan stellen die je tot nadenken en bewustwording brengen. Met Erik ben je echt in gesprek. Hij laat je op een zeer natuurlijke manier zelf ontdekken hoe je anders tegen vraagstukken kunt aankijken en helpt je met het vinden van antwoorden en openingen om zelf verder te kunnen. Daarnaast ziet hij verbindingen tussen relaties en brengt ze samen, waarmee sterke teams ontstaan die met plezier en energie samenwerken”.

– Jan Koers, ondernemer

Certified Partner ADRIBA